Fascinerande!

image

Titta på bilden ovan. Den visar en  modell i genomskärning av hur ursprungsbefolkningen i sydvästra USA byggde sina hem in i klippor mellan 1100 och 1400 e.Kr. Hemmen bestod av flera rum staplade ovanpå varandra och vanligtvis bodde det en kärnfamilj per rum, men flera familjer i hela byggnaden. Vanligen byggdes dessa lägenheter om man så säger i den södra delen av klippväggarna och högt uppe. Troligtvis  för att undvika den enorma hettan på dagen och för att hålla sig borta från rovdjuren på marken, men helt säkert på saken är ju forskarna och arkeologerna förstås inte.

På vägen upp till området Sedona, som jag skrev om i gårdagens inlägg, stannade vi till ett par timmar på två ställen. Det första var det s.k Montezumas slott, som egentligen inte hade ngt alls att göra med härskaren och upptäckaren  Monetzuma, som levde långt efter att dessa klippbostäder byggdes och det andra stället var Montezumas Källa.

image

Där, högt uppe  i klippväggarna finns det kvar som en gång var bostäder åt flera familjer. Besökare tillåts inte mera, för att kunna bevara ruinerna så länge som möjligt, men om jag minns rätt, så fanns det stegar uppsatta längs klippväggarna ända fram till 50 talet för att låta besökare klättra upp och ta sig en titt.

Under vårat besök i fredags fick vi alltså endast titta nerifrån marken, men vackert så.

image

Maken fotograerade oss nedanför klippväggen för att lite försöka visa ur högt up dessa folk byggde sina bostäder. Det antogs att det var kvinnor och barn som använde lera och rappade och byggde dessa bostäder. Medan männen var ute och jagade.

Efter ett besök i gåvobutiken, ett måste naturlitgvis, ävenom vi nog gick tomhänta därifrån, fortsatte vi lite längre fram längs motorvägen och kom till den s.k Montezumas källa. 

image

Igen, så har namnet inget att göra med upptäckaren, men detta handlar alltså om ett uråldrigt vattenhål, eller källa som forskarna fortfarande inte riktigt kan förstå sig på.  Vattnet  innehåller mängder med arsenik och koldioxid och pga detta kan inga fiskar leva här. Dock har det utvecklats  andra organismer, bl.a en slags igel som inte finns någon annanstans på jorden!

Dykare har försökt komma till bottnet på denna källa men varenda gång de försöker sätta mätningsintrument nere i hålen därifrån vattnet sprutar långt nere i djupet, spottas dessa instrument upp tilbaka. För att göra det hela ännu intressantare, bildar dessa vattensprutande hål ett slgs virvlande sandbotten, som egentligen inte är bottnet på källan, men det gör att det ser ut som ett sandbotten! Forskarna har alltså inte lyckats komma till bottnet av hur djup denna källa egentligen är ( ha, ha! Ursäkta ordleken min där!), men vet att befolkningen som bodde här för flera hundra år sedan troligen drack av vattnet, trots att det innehåller så mycket arsenik.

image

På denna bild, som jag tog från andra sidan källan, syns det mera ruiner från bostäderna som byggts i klippväggarna högt ovanför källan.  Det verkar ju verkligen helt otroligt att dessa människor bodde i dessa klippväggar och så nära vattnet och högt ovanför det! De kunde ju knappast simma, åtminstone i detta vatten! Eller kanske de gjorde det i alla fall…? Tänk om ngn gick i sömnen en natt, ett barn till exempel. Stegade ut utanför dörren och sedan föll…! Hujedamig!

Maken, barnens och Svägerskan gick de många trappstegen ner till själva stranden om man så säger, och de berättade att det var väldigt svalt och skuggigt där nere.

Verkligen mycket inressant besök på vår färd till det vackra Sedonaområdet i fredags!

Om temperaturen då denna fredagseftermiddag kanske ni undrar?  Jodå, det var en varm och skön 35 graders sol som vi traskade runt i…!

Annonser

4 reaktioner på ”Fascinerande!

    1. Ja källan var verkligen intressant! man undrar ju vilka andra hemligheter den döljer där långt ner på djupet… Jo, det var nog lite väl varmt tyckte vi allihopa! Ngn sådan värme är man ju inte van med i oktober precis, ävenom vi har haft en lång, varm och vacker höst här i Minnesota.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s